Mobile menu
Cavtat, Croatia

Apartment Building Miščević

A a house miscevic uskoplje head
Name
Apartment Building Miščević
Date
2016-2017
Location
Cavtat, Croatia
Team

Nataša Ivanišević, Antonia Asturić, Krunoslav Šmit

Client
Ante Miščević
Status
Under Construction
Architectural Design and Execution Project of a Residential Building near Cavtat, Croatia

The plot is of an irregular triangular shape. Road access is provided on the north side, and on the west side the plot borders the stream.

The design concept of the building arose from the main quality of the plot - the orientation toward Cavtat and the views to the surroundings. The building volume is maximally opened with the glass partitions on the south-western façade, thus achieving maximum insolation of the bedrooms. The main spaces of the residential units consist of living and dining room, kitchen and loggia, located on the southern edge of the plot in the contact zone of the southwest and southeast facade with the most favorable view of Cavtat.

The north-western and north-eastern facades have less openings due to the orientation towards the access road and frequent wind gusts. The open staircase is additionally protected from wind and rain by vertical slats.

Arrow left
1/4
Arrow right

The hipped roof with ceramic tiles is modeled according to traditional construction, except in the northern part where it is designed as a flat passable roof which also serves as a service access to the southern part of the building. The base of the building and the loggia are lined with local stone, besides access paths, walks and pedestrian areas also covered with local stone in combination with grass surfaces.

The walls around the building will be made of roughly carved local stone, as a traditional drywall, to fit as much as possible into the natural terrain. The green areas around the building are planned as lawns with shrubs and indigenous plants.